İnternette erişimin engellenmesi hukuki bir terim olup, 5651 sayılı kanun kapsamında yer alır. Özel hayatın gizliliği, kişilik haklarına saldırı gibi durumlarda ilgili internet sitesinin kullanıcıya kapatılmasını içeren bir tedbir kararı olarak da tanımlanabilir.
Sosyal medyanın hızı gerçekten baş döndürücü bir seviyeye ulaşmış durumda. Artık bir haberin milyonlarca insana yayılması nerdeyse birkaç dakikada gerçekleşmekte. Durum böyle olunca olumlu ve faydalı içerikler kadar olumsuz içerikler de bir o kadar çabuk yayılır. İçeriğinde kişilik haklarına saldırı vb. bulunan internet siteleri hakkında erişimin engellenmesi kararı çıkartmak için öncelikle hukuki süreç başlatmak gerekir. Daha sonra ise bilişim alanında uzman bir ekiple en kısa sürede internette erişim engellenmesi için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.
Sosyal ağlarda ya da herhangi bir internet sitesinde bulunan bir haber, ileti, fotoğraf veya video gibi paylaşımlar için internette erişim engellenmesi getirilebilir. İnternette erişim engelleme talebi, hukuki açıdan aykırı bulunan içeriğin Türkiye IP’leri üzerinden engellenmesini sağlar. Fakat içerik arama motorlarında listelenmeye devam eder. Bu da tam olarak mağduriyetin ortadan kaldırılmasını engeller. O yüzden erişim engelleme kararı sonrası arama motorlarından da içeriğin çıkartılması için başvuru yapılması önemlidir.
Özellikle Facebook, Instragram , Twitter veya YouTube erişim engeli getirmek için; yapılan paylaşımda kişilik haklarını ihlal eden, özel hayatın gizliliğini yok sayan veya kaldırılmasında kamu yararı bulunan bir içerik olduğunun mahkeme kararı ile tespit edilmesi gerekir.
İnternetteki bir içeriğin, kişilik haklarınızı ihlal ettiğini düşünüyorsanız, şu iki yoldan birini tercih edebilirsiniz.
• İlk olarak direkt olarak içerik sağlayıcı olan site yönetimine ulaşmak, ulaşılamaması durumunda yer sağlayıcıya yani hosting şirketine ulaşmak ve içerin kaldırılmasını talep edebilirsiniz.
• İkinci yol olarak doğrudan sulh ceza hâkimliğine başvurarak internette erişim engelleme ve içeriğin kaldırılmasını talep edebilirsiniz.
İnternette içerik engelleme, kişilik haklarını ihlal eden kısım için yapılır. Sitenin tümüne içerik engellenmesi ancak zorunlu görülen hallerde yapılır. İnternette erişim engelleme sürecinin hem hukuki açıdan uzman avukatlar hem de bilişim alanında uzman bir ekip ile işbirliği içinde yönetilmesi gerekir.
Artı İtibar Yönetimi