Erişim engelleme, kişilik haklarına saldırı niteliğine sahip, özel hayatın gizliliğini zedeleyen veya 5651 sayılı Kanunda belirtilen diğer durumlarda, ilgili internet sitesinin kullanıcıya gösterilmemesini sağlayan bir koruma tedbiridir.
Erişimi Engellenen İçeriklerin Yayından Çıkarılması nasıl olur ? İnternetten haber silme veya haberi yayından çıkarma nasıl olur ? İçerik Kaldrma Dilekce Örnegi , İnternetten İçerik Kaldırma Dilekçesi Örneği hakkında bilgi almak için iletişime geçiniz
5651 sayılı Kanunda belirtilen tanımıyla; “Erişimin engellenmesi: Alan adından erişimin engellenmesi, IP adresinden erişimin engellenmesi, içeriğe (URL) erişimin engellenmesi ve benzeri yöntemler kullanılarak erişimin engellenmesini…ifade eder”.
İnternetten içerik kaldırma, İnternetten haber kaldırma veya silme, hukuki tabiriyle erişim engellemenin önemi, dijital dünyadaki önüne geçilemeyen ilerleme ile giderek artmaktadır. Teknolojik gelişmeler dolayısıyla gazete ve dergi gibi yazılı basın artık eskisi kadar güncel ve popüler değildir.
Bu doğrultuda internette paylaşılan herhangi bir veri çok ciddi bir hızla yayılırken, kişilik haklarına saldırı teşkil eden haberlerin yayılması da aynı ölçüdeki bir hızla gerçekleşiyor. Yazılı medyada kişilik haklarını ihlal eden bir haber, sadece bu yayının okuyucusuna ulaşmaktayken, günümüzde bir internet haber sitesinde yayınlanan haberin başka internet siteleri üzerinden çok kısa sürede büyük kitlelere ulaşması mümkün olmaktadır.
Bu nedenle internette yayınlanan ve kişilik haklarınızı ihlal eden haberlerle ilgili olarak, ilgili Kanun kapsamında erişimin engellenmesi yoluyla hukuki olarak başvuru yapmakla beraber aynı zamanda bilişim alanında uzman bir ekiple ihlalin giderilmesi yönünde hızla adım atma zorunluluğu ortaya çıkmaktadır.
İnternet sitesi veya ilgili web sayfasına erişimin engellenmesi; internette erişime sunulan içeriklerle kişilik haklarının ihlali ve suç işlenmesi gibi nedenlerle öncelikle içeriğin bulunduğu internet sitesindeki web sayfasına, sorun bu şekilde çözülemezse tüm internet sitesine erişimin engellenmesidir.
Artı İtibar Yönetimi, kişilik haklarına saldırı niteliğindeki içerikler ile kurumsal itibarı zedeleyen haber/ yayın ve yorumların kaldırılmasıyla ilgili olarak bilişim alanında uzman ve aynı zamanda hukukçu bir ekiple, hızlı, teknik ve çözüm odaklı yaklaşımla danışmanlık hizmeti vermektedir.
Erişim engelleme, bir koruma tedbiri olduğundan hukuka aykırı içeriğe sadece Türkiye IP’leri üzerinden erişimin engellenmesini sağlar. Söz konusu içerik yayından çıkarılmadığından arama motorları üzerinde listelenmeye devam eder.
Bu nedenle, erişimin engellenmesine yönelik tedbir alınsa bile içeriğin arama motorlarında listeleniyor olması, kişilik haklarını ihlalin önlenmesini tam anlamıyla sağlamayacaktır. Erişim engelleme kararı sonrasında arama motorlarına yapılacak başvuru ile haber ve içeriğin arama motorlarından da çıkarılması sağlanabilir.
İnternet içerik kaldırma için izlenmesi gereken adımlar, teknik ve hukuki süreçler, uzman bir kadro tarafından takip edildiğinde çok kısa süre içerisinde olumlu sonuçlar alınabilmektedir. Diğer bir ifadeyle, olumsuz içeriklerin kısa sürede yayından çıkarılması konusunda uzman bir ekiple çalışmanın ve sonuç odaklı, hızlı ve etkin adımlarla ilerlemenin ciddi öneme haiz olduğu söylenebilir.
5651 sayılı Kanunda da tanımlandığı üzere, sorunlu haberin internet ortamından çıkarılması işlemini ifade eder. Kişilik haklarını zedelediği değerlendirilen bir içeriğin, ilgili kanunda belirtilen uyarı yöntemiyle internet ortamından kaldırılması sağlanabilir. Bahse konu içeriğin yayından çıkarılma talebi öncelikle içerik sağlayıcıya iletilir.
Sonuç alınamaz veya içerik sağlayıcıya ulaşılamaz ise yer sağlayıcıdan talepte bulunulabilir . İçerik veya yer sağlayıcıdan herhangi birinin talebi kabul etmesi durumunda ilgili içeriğin yayından çıkarılması sağlanır. Kanunda tanımlı uyarı yöntemine başvurmadan, doğrudan sulh ceza hâkimliğinden ilgili içeriğe erişimin engellenmesi de talep edilebilir.
İnternette yayına verilen ve hukuki olarak sorun oluşturabilecek video, fotoğraf ve yorum gibi içeriklerin kaldırılması veya silinmesidir. Bu işlem de yukarıda belirtildiği gibi içerik veya yer sağlayıcısı üzerinden yürütülebilir.
İnternetten içerik kaldırılmasına ilişkin temel esaslar, 5651 sayılı Kanun ile düzenlenmiştir.
Söz konusu işlemlere ilişkin koşullar, 5651 sayılı Kanunun 8. ve 9. maddelerinde düzenlenmiştir. Bu koşullar şu şekildedir:
İnternet üzerinde yayın yapan web sitelerinde yer alan tüm içerikler, arama motorları tarafından indekslenmekte ve kayıt altına alınmaktadır. Arama motorlarında içeriğin yayından çıkarılması işlemi, söz konusu indeks ve kayıt bilgilerinin silinmesine karşılık gelmektedir.
Söz konusu indeks ve kayıtların silinmesi durumunda, arama motorunda yapılacak arama sonucunda olumsuz içeriğin yer aldığı sayfalara erişim sağlanamaz.
Ancak, bu işlem tek başına yeterli değildir ve bahse konu içeriğe kaynak web sayfasından erişim imkânı halen bulunmaktadır.
Sulh ceza hakimliğine yapılacak başvuru ile bu içeriklerin ve arama motorlarının tuttuğu kayıtların yayından çıkarılması veya içeriğe erişimin engellenmesi sağlanabilir. Bahsedilen hukuki süreçlerin bir avukat tarafından takip edilmesinde ciddi yarar bulunmaktadır. Artı İtibar Yönetimi kadrosundaki uzman avukat ekibiyle de internetten içerik kaldırma işlemlerinin yasal süreçlerini tüm aşamalarıyla yakından takip etmektedir.
Artı İtibar Yönetimi