
-
ARTI İTİBAR
İnternet ortamında bireysel/ Kurumsal itibarinizmi zedelendi?
İLETİŞİM -
Artı İtibar Yönetimi
İnternette şahsınız, işletmeniz veya markanız arandığında istemediğiniz içerikler
yorumlarmı karşınıza çıkıyor?
İLETİŞİM -
ARTI İTİBAR YÖNETİMİ
İnternette adınız veye işletmenizle ilgili sahte hesaplar mı var ?
İLETİŞİM -
ARTI İTİBAR YÖNETİMİ
İnternette sahibi olduğunuz eserleriniz ile ilgili ihlaller mi var
İLETİSİM -
ARTI İTİBAR YÖNETİMİ
İnternet ortamında görünürlüğünüzün
itibarınızın artmasını mı istiyorsunuz?
İLETİSİM -
ARTI İTİBAR YÖNETİMİ
İnternet ortamında içeriğin çıkarılması/ erişimin engellenmesi
hizmetine ihtiyacınızmı var ?
İLETİSİM
Biz Kimiz?
Hukuk hizmetini çaÄŸdaÅŸ ve yenilikçi yaklaşımla sürdürmeyi amaç edinen ARTI İTİBAR YÖNETİMİ olarak, dava ve danışmanlık hizmetlerinde müvekkilleriyle karşılıklı güven iliÅŸkisi içerisinde, özveriyle, sonuç odaklı bir yaklaşımla çalışmayı, sürekli geliÅŸmeyi, kaliteyi, ekip çalışmasını, profesyonel yönetim anlayışını ön planda tutan bir anlayışla uzun yıllardır ilkelerinden ödün vermeden alanında hizmet vermeye devam etmekteyiz.

İTİBAR YÖNETİMİ HİZMETLERİMİZ
Sizlere uzman ve tecrübeli ekibimizle ihtiyacınız olan detaylı bilgileri ve hukuki desteği vermeye hazırız
En Son Blog Yazılarımız
İnternet Ortamında İçeriğin Çıkarılması/Erişim Engellemesi - Yargıtay kararları

Yargıtay kararları kapsamında
5651 Sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun"un " İnternet Ortamında İçeriÄŸin Çıkarılması/EriÅŸim Engellemesi" baÅŸlıklı 9/ ( 1 ). maddesinin uygulanma ÅŸartları;
“ İnternet ortamında yapılan bir yayın olması, İnternet ortamında yapılan yayın içeriÄŸinde, gerçek ve tüzel kiÅŸiler ile kurum ve kuruluÅŸların kiÅŸilik haklarının ihlal edilmesidir.
KiÅŸilik Hakları; Özel hukukta kiÅŸinin doÄŸumla birlikte kazandığı ve üzerine kiÅŸisel geliÅŸimiyle birlikte her geçen gün yeni deÄŸerler kattığı kiÅŸiliÄŸinin, maddi ve manevi bütünlüÄŸünün, isminin, mesleki kariyerinin, ailesinin ve hatta sosyal çevresinin kiÅŸi üzerinde oluÅŸturduÄŸu, kısacası kendini gerçekleÅŸtirme yolunda elde ettiÄŸi tüm kazanımlarının ve menfaatlerinin, hukuk düzeni tarafından koruma altına alınan yönüdür. Medeni hukuk kapsamında kiÅŸilik hakları, kategorik anlamda mutlak haklar içinde yer alan, her zaman varolan, zamanla tükenmeyen, herkese karşı ileri sürülebilen, çoÄŸu zaman kiÅŸiye sıkı sıkıya baÄŸlı ve devredilemeyen haklardandır.
İnternet Ortamında İçeriğin Çıkarılması/Erişim Engellemesi

İnternet Ortamında İçeriğin Çıkarılması/Erişim Engellemesi
Bu geliÅŸmede 5187 sayılı Basın Kanunu yerine 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunu daha iÅŸlevsel hale getirmiÅŸtir.
Yazılı medyada örneÄŸin gazete sayesinde, gün içerisinde sınırlı bir kesime ulaÅŸabilen bir haberin internet ortamında her zaman, çok daha fazla kiÅŸiye ulaÅŸması, gerçek ve tüzel kiÅŸiler hakkında gerçeÄŸi yansıtmayan haberlerin engellenmesi de daha önemli bir hal almıştır. İnternetten ortamında yer alan temel hak ve özgürlükleri ihlal eden bir haberin, internet ortamında kaldığı süre boyunca ilgilisine verdiÄŸi zarar, yazılı medyaya göre kıyaslanamayacak düzeydedir. Bu geliÅŸmeler ışığında düzelme ve cevap hakkı (tekzip) yerini internet ortamında içeriÄŸin yayından çıkarılması ve eriÅŸimin engellenmesine baÅŸka bir açıdan internet ortamında haber kaldırmaya bırakmıştır.
Bu baÄŸlamda, internet ortamında yayınlanan haberin altına imza atan, haberi yayınlayan, bu haberi üçüncü kiÅŸilere ulaÅŸtıran tüm sorumlular, gerek anayasanın temel hak ve özgürlükler bölümünde yer alan ve gerekse diÄŸer kanunların emredici hükümlerinden kaçınmak zorundadır.
Basın özgürlüÄŸü ve sınırları konusunda, makul kabul edilebilir haberle ilgili yasaların aramış olduÄŸu ve Yargıtay’ın yerleÅŸik içtihatlarında bahsedilen özelliklerden bir veya bir kaçı engellenmesi istenilen, internet ortamında kaldırılması talep edilen içeriklerde yer almaması gerekir
“…Basın haber verme fonksiyonunun yerine getirirken kullanacağı hakkın özel hukuk alanında sınırı a ) Gerçeklik b ) Kamu yararı ve toplumsal ilgi c ) Güncellik d ) Konu ile ifade arasında düÅŸünsel baÄŸlılık kuralları ile belirlenmiÅŸtir. Haber verme hakkı bu sınırlar içinde kaldığı sürece hukuka uygundur…” Yargıtay 4. Hukuk Dairesi E. 1994/1123 K. 1994/6518 T. 11.7.1994
Kaldırılması talep edilen içerikler, açık ÅŸekilde talep eden gerçek ve tüzel KiÅŸinin tüm maddi ve manevi haklarını ihlal etmekte ve maÄŸduriyetine neden olmalıdır. Bu sebeple internet ortamında kaldıkları süre zarfında, gerçek ve tüzel kiÅŸiyi zarara uÄŸratmalıdır.
GeliÅŸen Teknoloji ile Yasalar da DeÄŸiÅŸiyor

GeliÅŸen Teknoloji ile Yasalar da DeÄŸiÅŸiyor
Teknoloji insanların ihtiyaç ve isteklerini karşılamak için hayatı kolaylaÅŸtıran, dönüÅŸtüren/geliÅŸtiren, yöntem, bilgi, beceri ve süreçlerin tamamını oluÅŸturan bir olgudur. İnsanoÄŸlu teknolojiyi mal/hizmet üretiminde, istenilen bir bilgiye ulaşılması ve kullanılması amacıyla kullanmaktadır.
Teknoloji tek başına yararlı veya zararlı olmasını kullanım amacı belirler. Teknolojideki yenilikler insanlığın faydası için yasal çerçevesi belirlenmiÅŸ hukuki, politik ve sosyokültürel bazlı düzenlemeler ile birlikte sunulmalıdır.
Ancak, günümüzde teknolojinin vardığı zirve noktası ve sürekli daha da hız kazanması; sunulan bu düzenlemelerin teknoloji karşısında yetersiz kalmasına, iletiÅŸim teknolojilerine ÅŸüphe ile yaklaşılmasına ve güvensizliÄŸe neden olmaktadır.
Teknoloji alanında ortaya çıkan geliÅŸmelerle birlikte ekonomik, politik ve sosyokültürel alanlarda ciddi deÄŸiÅŸimler meydana gelmektedir. Bu deÄŸiÅŸimin sonucu olarak insan hayatına yön veren ortak deÄŸerlerde dönüÅŸüme uÄŸramaktadır. Bu bahsi geçen her iki taraflı dönüÅŸüm süreci içerisinde insanlar hayatını sürdürmekte ve teknolojinin sunduÄŸu geliÅŸmeleri kendi yararı doÄŸrultusunda kontrol etmeye çabalamaktadır.
Ama küreselleÅŸmenin de meydana getirdiÄŸi etkilerin somut olarak görülmeye baÅŸladığı günümüzde teknolojiyi insanlığın faydasına kullanmak tamamıyla mümkün olamamaktadır. Buna ilave olarak her geçen gün ortaya çıkan yeni teknolojik geliÅŸmelerle birlikte yeni sorunlar ortaya çıkmakta ve kiÅŸisel mahremiyete de zarar verebilmektedir.
Tüm bu sorunların ortadan kaldırılması için bir takım yasal düzenlemeler getirilmektedir. İnsan hayatını doÄŸrudan etkileyen teknolojinin her devirde kendine özel yasaları vardır. Buna ilave olarak bulunulan dönemin kendine has gerekliliklerine yönelik oluÅŸturulan yasalar, belli bir zaman sonra teknoloji alanında meydana gelen deÄŸiÅŸimler nedeniyle geçerliliÄŸini yitirmektedir. Bu nedenle yasaların da deÄŸiÅŸen durumlara göre yeniden/sürekli düzenlenmesi ihtiyacı ortaya çıkmaktadır.
İnternette İçerik Kaldırma Artık Çok Kolay

İnternette İçerik Kaldırma Artık Çok Kolay
1950 yılının ilk aylarında ABD’de ilk kez makineler arası bilginin taşınması gerçekleÅŸmiÅŸ ve daha sonra ABD Savunma Bakanlığının yapmış olduÄŸu çalışmalar neticesinde 1981 yılında ARPANET protokolü üzerinden ilk mesaj Kaliforniya Üniversitesinde görevli bir profesörün bilgisayarına gönderilmiÅŸtir. Bu olay internet baÄŸlantısının ilk ayak izleri olarak nitelendirilebilir.
İnternet zamanla günümüzdeki hızlı veri akışına dönüÅŸmüÅŸ ve öncelikle masa üstü bilgisayara daha sonra dizüstü bilgisayarlarla çantalarımıza günümüzde ise cep telefonu ve tabletlerle cebimize kadar girerek hayatımıza her saniyesine dâhil olmuÅŸtur. İnternet üzerinden ulaÅŸabildiÄŸimiz bilgi, belge, fotoÄŸraf ve videoların toplam büyüklüÄŸünün hesaplanmasının nerdeyse imkânsız olduÄŸu görülmektedir. Bu kadar büyük çaplı veri deposunun içerisinde doÄŸal olarak insan unsuru yer almaktadır. Yani bizzat kendimize ait, özel hayatımıza ait, ÅŸirketimize ait, markamıza ait veya kendimizle ilgili herhangi bir bilgi belge fotoÄŸraf vb. yer almaktadır.
Özetleyecek olursak internetin konusu doÄŸrudan gerçek ve tüzel kiÅŸilerinin maddi ve manevi unsurudur. Bu sebeple herkesin rahatlıkla ulaÅŸabildiÄŸi internet mecrasında maddi ve manevi haklarımızın korunmasına ihtiyaç vardır. ÖrneÄŸin ÅŸirketimizin tescilli markası kullanılarak baÅŸka ÅŸirketler haksız kazanç saÄŸlayabilir ya da çok özel kalması gereken aile sırlarımız internet ortamında mesela sosyal medyada herkesin eriÅŸimine açılabilir. VerdiÄŸimiz birkaç örnek veya sayılabilecek binlerce örnekte olduÄŸu internette paylaşılan her türlü veri internet dünyasında kalmaya devam ettiÄŸi her gün telafisi imkânsız olabilecek maddi ve manevi zararlara yol açmaktadır.
İzah edilen nedenlerden dolayı, cebimizdeki cep telefonları üzerinden herkesin ulaşımına açık olan, internet dünyasında yer alan verilere iliÅŸkin uÄŸrayabileceÄŸimiz zararların önüne geçilebilmesi için kanun koyuncular tarafından bir takım düzenlemeler yapılmıştır.
Bu kapsamda ülkemizde ilk olarak 5651 kanun numarasına sahip 04/05/2007 tarihli “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” çıkarılmıştır. 5651 sayılı kanunda; 29/07/2020 tarihli ve 7253 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile bir kısım deÄŸiÅŸikliÄŸe gidilmiÅŸtir.
5651 sayılı kanun tam bu noktada, internet dünyasında yer alan verilere iliÅŸkin uÄŸrayabileceÄŸimiz zararların önüne geçilebilmesi için içeriÄŸin çıkarılmasına ve/veya eriÅŸimin engellenmesi noktasında özel ve tüzel kiÅŸilere ait düzenlemelere yer vermiÅŸtir. 5651 sayılı kanun internet ortamında içeriÄŸin çıkarılmasına ve/veya eriÅŸimin engellenmesi amacıyla içerik saÄŸlayıcısı, eriÅŸim saÄŸlayıcısı ve yer saÄŸlayıcısına bir takım yükümlülükler yüklemiÅŸtir. DoÄŸal olarak yükümlülüklerini yerine getirmedikleri zaman haklarında cezai yaptırımlar düzenlenmiÅŸtir.
5651 sayılı kanun ile İçeriÄŸin yayından çıkarılması ve eriÅŸimin engellenmesi konusu düzenlendiÄŸi gibi gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde içeriÄŸin çıkarılması ve/veya eriÅŸimin engellenmesi konusu da düzenlenmiÅŸtir. 5651 sayılı yasada 7253 sayılı kanunla yapılan en önemli deÄŸiÅŸiklik ise “Türkiye’den günlük eriÅŸimi bir milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal aÄŸ saÄŸlayıcıları” hakkında yapılan düzenlemelerdir. Bu özelliÄŸe sahip Twitter, YouTube, İnstagram, Facebook vb. sosyal medya ÅŸirketleri içeriÄŸin çıkarılması ve/veya eriÅŸimin engellenmesi konusu da yükümlülüklerini yerine getirmediÄŸi takdirde idari para cezası ile cezalandırılmaları söz konusu olacaktır.
İnternet ortamında, gerek Türkiye gerekse yurtdışından hukuka aykırı olarak maddi ve manevi haklarımızı zarara uÄŸratacak paylaşımlarda bulunanlarla ilgili 5651 sayılı kanun ve diÄŸer yasal düzenlemeler sayesinde ülkemizde internetten içerik kaldırma artık çok kolaylaÅŸmıştır.
İnternet Erişim Engelleme

İnternet Erişim Engelleme
İnternet Erişim Engelleme Nedir?
İnternette eriÅŸimin engellenmesi hukuki bir terim olup, 5651 sayılı kanun kapsamında yer alır. Özel hayatın gizliliÄŸi, kiÅŸilik haklarına saldırı gibi durumlarda ilgili internet sitesinin kullanıcıya kapatılmasını içeren bir tedbir kararı olarak da tanımlanabilir.
Sosyal medyanın hızı gerçekten baÅŸ döndürücü bir seviyeye ulaÅŸmış durumda. Artık bir haberin milyonlarca insana yayılması nerdeyse birkaç dakikada gerçekleÅŸmekte. Durum böyle olunca olumlu ve faydalı içerikler kadar olumsuz içerikler de bir o kadar çabuk yayılır. İçeriÄŸinde kiÅŸilik haklarına saldırı vb. bulunan internet siteleri hakkında eriÅŸimin engellenmesi kararı çıkartmak için öncelikle hukuki süreç baÅŸlatmak gerekir. Daha sonra ise biliÅŸim alanında uzman bir ekiple en kısa sürede internette eriÅŸim engellenmesi için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.
İnternette Erişim Engelleme Nasıl Yapılır?
Sosyal aÄŸlarda ya da herhangi bir internet sitesinde bulunan bir haber, ileti, fotoÄŸraf veya video gibi paylaşımlar için internette eriÅŸim engellenmesi getirilebilir. İnternette eriÅŸim engelleme talebi, hukuki açıdan aykırı bulunan içeriÄŸin Türkiye IP’leri üzerinden engellenmesini saÄŸlar. Fakat içerik arama motorlarında listelenmeye devam eder. Bu da tam olarak maÄŸduriyetin ortadan kaldırılmasını engeller. O yüzden eriÅŸim engelleme kararı sonrası arama motorlarından da içeriÄŸin çıkartılması için baÅŸvuru yapılması önemlidir.
Özellikle Facebook, Instragram , Twitter veya YouTube eriÅŸim engeli getirmek için; yapılan paylaşımda kiÅŸilik haklarını ihlal eden, özel hayatın gizliliÄŸini yok sayan veya kaldırılmasında kamu yararı bulunan bir içerik olduÄŸunun mahkeme kararı ile tespit edilmesi gerekir.
İnternette Erişim Engellenmesi Kararı Nasıl Uygulanır?
İnternetteki bir içeriÄŸin, kiÅŸilik haklarınızı ihlal ettiÄŸini düÅŸünüyorsanız, ÅŸu iki yoldan birini tercih edebilirsiniz.
• İlk olarak direkt olarak içerik saÄŸlayıcı olan site yönetimine ulaÅŸmak, ulaşılamaması durumunda yer saÄŸlayıcıya yani hosting ÅŸirketine ulaÅŸmak ve içerin kaldırılmasını talep edebilirsiniz.
• İkinci yol olarak doÄŸrudan sulh ceza hâkimliÄŸine baÅŸvurarak internette eriÅŸim engelleme ve içeriÄŸin kaldırılmasını talep edebilirsiniz.
İnternette içerik engelleme, kiÅŸilik haklarını ihlal eden kısım için yapılır. Sitenin tümüne içerik engellenmesi ancak zorunlu görülen hallerde yapılır. İnternette eriÅŸim engelleme sürecinin hem hukuki açıdan uzman avukatlar hem de biliÅŸim alanında uzman bir ekip ile iÅŸbirliÄŸi içinde yönetilmesi gerekir.
22 Eylül , 2021İnternetten İçerik Çıkarılması

İnternetten İçerik Çıkarılması
İnternetten İçerik Çıkarılması
İnternetin insan hayatındaki önemi her geçen gün artmaktadır. Sosyal medya da paylaşılan bir haber, fotoÄŸraf ya da videonun milyonlara ulaÅŸması ise saniyeler almaktadır. Bazen paylaşılan bu içerikler kiÅŸiler veya kurumlar açısından olumsuz sonuçlara neden olabilir. KiÅŸilik haklarını zedeleyen, insanlık onuru açısından yaralayıcı ve hukuki açıdan da sorunlu paylaşımları, içerik kaldırma talebi ile engelleyebilirsiniz. Ayrıca google’dan eski içerik kaldırma iÅŸlemi için profesyonel destek alarak sorunun tamamen ortadan kaldırılmasını saÄŸlayabilirsiniz.
Google’dan İçerik kaldırılması
Bir konu, bir kiÅŸi ya da bir kurumla ilgili bilgi almak için hepimizin ilk yaptığı ÅŸey Google veya diÄŸer arama motorlarına baÅŸvurmaktır. Bu sayede hem fikir edinir hem de doÄŸru karar vermeyi hedefleriz. Aynı ÅŸekilde diÄŸer kullanıcılar da firmanız veya markanız için bu iÅŸlemi gerçekleÅŸtirir. İnternette paylaşılan hiçbir bilgi ya da görselin kaybolmadığı gerçeÄŸini göz önünde bulundurduÄŸunuzda ÅŸartlar deÄŸiÅŸtiÄŸinde bazı içeriklerin artık hala görünür olması sizi rahatsız edebilir.
Bu kapsamda bazen geçmiÅŸte kalan bir fotoÄŸrafı ya da haberi diÄŸer kullanıcıların görmesini istemeyebilirsiniz. Bazen de internetteki bir yazı veya yorumun da kaldırılmasını talep edebilirsiniz. Ancak söz konusu içerik hukuki açıdan sorun oluÅŸturmadığı sürece mahkeme kararı ile eski içerik kaldırma iÅŸlemi uygulanması mümkün olmayabilir. Bu noktada konu ile ilgili olarak Google itibar yönetimi dokümanını doldurma seçeneÄŸini deÄŸerlendirebilirsiniz. Bu baÅŸvurudan sonra Google içerik kaldırılması iÅŸlemini sizin lehinize gerçekleÅŸtirse bile içerik hala kaynak sitede yer almaya devam edebilir. Bu nedenle içeriÄŸin yer aldığı siteye de ulaşılarak oradan da eski içeriÄŸin kaldırılması saÄŸlanmalıdır. EÄŸer site içerik kaldırma iÅŸlemini kabul etmiyorsa, Bilgi Teknolojileri Kurumu’na da baÅŸvuru yapılarak da içerik engellenmesi saÄŸlanabilir.
İnternetten Eski İçeriÄŸin Kaldırılması Nasıl Yapılır?
Bir kiÅŸinin ya da bir kurumun geçmiÅŸte hakkında çıkan bir haber, yorum yâda video yıllar geçse de insanın karşısına çıkabilir. Åžahsınızı, firmanızı veya markanızı hedef alarak itibarını zedeleyen bu içeriklerin varlığını uzun seneler sürdürmesi hukuki açıdan da unutulma hakkına aykırı bir durumdur. ÖrneÄŸin, bir kiÅŸinin yıllar önce yaptığı bir hatanın sürekli hatırlatılması hukuki açıdan da sorunlu bulunmuÅŸtur.
Avrupa Adalet Divanı da bireylerin kendilerine dair eski içerikleri internetten kaldırılmasını talep etme hakkı vermiÅŸtir. İstenmeyen eski içeriÄŸin kaldırılması çalışmaları farklı ÅŸekillerde yapılabilmektedir. Eski içeriÄŸi kaldırmak için yapılacaklardan ilki gerekli linkler üzerinden Google’a baÅŸvurmaktır. DiÄŸer bir yöntem ise eriÅŸim kullanıcı yani internet hizmeti aldığınız kurum üzerinden hukuki aykırılık özelliÄŸi bulunan içeriÄŸin kaldırılmasını saÄŸlamaktır.
Google’dan eski içeriÄŸi kaldırılmak için yapılacak iÅŸlemler uzun zaman alan, zahmetli ve düzenli takip edilmesi gereken bir süreçtir. Bu konuda Artı İtibar Yönetimi olarak sizin için tüm bu çalışmaları, uzman avukat desteÄŸiyle birlikte gerçekleÅŸtiriyoruz.
22 Eylül , 2021Kurumsal ve Bireysel Online İtibar Yönetimi

Kurumsal ve Bireysel Online İtibar Yönetimi
Kurumsal ve Bireysel Online İtibar Yönetimi
Online itibar yönetimi, kurumsal firmaların veya bireylerin online platformlarda nasıl bir etki oluÅŸturduÄŸunu, potansiyel müÅŸterilerin ya da diÄŸer kurumların nezdinde nasıl bir yer edindiÄŸini takip eden ve yönlendiren bir hizmettir. İtibar yönetimi, kurumsal firmalar açısından oldukça önemli bir konudur. İnternet ve sosyal medya kullanımının çok hızlı artması sonucu insanlar bir ürün, hizmet ya da firmayla ilgili fikrini, hiçbir denetime tabii tutulmadan sosyal medyada paylaÅŸabilmektedir. Bu durum bazen iyi sonuçlara yol açarken, bazen de bir firmayı çok kötü durumlara düÅŸürebilir. Bunun önüne geçmek için kurumsal itibar yönetimini detaylı ve profesyonel bir hizmet alarak yönetmek oldukça önemlidir.
İşletmelerde Kurumsal İtibar Yönetimi Nedir?
Kurumsal itibar yönetimi hizmeti; bir firma ile ilgili olumlu yorumların ön plana çıkartılması, olumsuz yorumların ise etkisinin azaltılması için yapılan algı çalışmaları olarak da tanımlanabilir. Online itibar yönetimi ile sosyal medyadaki görünürlüÄŸünüzü ve algınızı istediÄŸiniz yönde ÅŸekillendirebilirsiniz.
İnsanlar tarafından tercih edilme nedenlerinden biri olan kurumsal itibarı oluÅŸturmak yıllar gerektiren bir süreçtir. Ancak uzun süre boyunca meydana getirilen bu itibarı yıkmak çok kolaydır ve oldukça kısa sürede gerçekleÅŸebilir. Yıllarca uÄŸraşılarak elde edilen kurumsal itibarınızı ancak doÄŸru ve stratejik bir yaklaşımla koruyabilirsiniz.
Online İtibar Yönetimi Neden Gereklidir?
Artık İnternet’in, herhangi bir kurum ya da bireyle ilgili bilginin en önemli kaynağı haline dönüÅŸtüÄŸü yadsınamaz bir gerçektir. İnsanların büyük çoÄŸunluÄŸu bir hizmet veya ürün satın alacağı zaman hemen internete bakar ve genellikle okuduÄŸu yorumların etkisinde kalarak bir karar verir. Bu nedenle İnternette okunan olumsuz fikirler kullanıcıların fikrini çok çabuk deÄŸiÅŸtirebilir.
Bu kapsamda online itibar yönetimi firmalar için büyük önem taşır. İşletmelerde kurumsal itibar yönetimi konusunda uzman ve deneyimli bir ekip ile çalışarak markanıza veya firmanıza karşı duyulan güven ve saygıyı artırabilirsiniz. Aynı zamanda hedef kitlenizde bulunan kiÅŸilerin yorumlarını, deÄŸerlendirmelerini dikkate alarak yeni pazarlama stratejileri geliÅŸtirebilirsiniz. Bir müÅŸterinin ürünle ilgili bir ÅŸikayetini anında dikkate alıp, olumsuz bir yorumun yayılmasına engel olarak potansiyel müÅŸterileriniz için olumlu referans olmalarını saÄŸlayabilirsiniz.
Kurum ya da bireysel online itibar yönetimi için alanında uzman kadromuzla yanınızdayız.
Patent Hakkı İhlali ve Sahte Ürünlerle Mücadele

Patent Hakkı İhlali ve Sahte Ürünlerle Mücadele
Patent Hakkı İhlali ve Sahte Ürünlerle Mücadele
Patent hakkı, teknik ya da bilimsel bir buluÅŸun sahibinin olduÄŸunu ve kullanım haklarını kimde olduÄŸunun belirlenmesidir. Bir ürünün patent hakkı elde edildikten sonra, patent sahibinin izni olmadan kullanılması, üretilmesi veya satılması patent hakkı ihlaline girer ve bu durumda da suçtur.
Telif hakkı ise bireyin fikirsel olarak ürettiÄŸi ürünler üzerinde sahip olduÄŸu haklardır. Telif hakkı, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile koruma altına alınmıştır. Sonuç olarak telif ve patent hakkı, birbirinden farklıdır. Telif hakkında, patent hakkında olduÄŸu gibi tescile gerek yoktur. Yine de ileride herhangi bir hak kaybı yaÅŸamamak adına eserlerde de isteÄŸe baÄŸlı tescil baÅŸvurusunda bulunmak mümkündür. Her iki durumda da telif ve patent hakkı ihlali suçtur ve cezai yaptırımı bulunur.
İsim Hakkı Nasıl Alınır?
Firmanızın ya da ürününüzün herkes tarafından bilinen ve tanınan bir marka olmasını istiyorsanız ilk yapmanız gereken ÅŸeylerden biri isim hakkı almaktır. Yerel bazda veya uluslararası piyasada iÅŸ yapmak için özgün ve güçlü bir isme sahip olmanız oldukça önemlidir. Bu kapsamda isim hakkı baÅŸvurusu yapmadan önce seçtiÄŸiniz ismin daha önce kullanılıp kullanılmadığını araÅŸtırmalısınız.
İyi bir araÅŸtırma yaptıktan sonra akılda kalıcı ve dikkat çekici bir isim belirlemeli, marka isim hakkı sorgulama iÅŸlemini büyük bir dikkatle yaptıktan sonra resmi süreci baÅŸlatabilirsiniz. Marka isim hakkı sorgulama iÅŸlemi için profesyonel hizmet alma seçeneÄŸini deÄŸerlendirerek, iÅŸlemlerinizi çok hızlı ve doÄŸru bir ÅŸekilde yaptırıp zamandan tasarruf edebilirsiniz. Ayrıca isim hakkı satın almak için, Türk Patent ve Marka Kurumuna, isim hakkı alma ücretini yatırarak baÅŸvurmanız gerekir. Bu sürecinde de sorunsuz tamamlanması için Artı İtibar ile hemen iletiÅŸime geçebilirsiniz.
İsim Hakkı Almak İçin Hangi Belgeler Gerekmektedir?
• Müracaat sahibi tarafından doldurulacak marka müracaat formu.
• Tescile konu markaya ait bir adet örnek.
• İsim hakkı satın alma ücretinin yatırıldığını gösteren banka dekontu.
• Vekâletname.
Bireysel veya kurumsal olarak ürettiÄŸiniz bir ürün ya da bir esere dair hak kayıpları yaÅŸamamak, telif ve patent hakkı ihlaline uÄŸramamak için hemen Artı İtibar ile iletiÅŸime geçebilirsiniz.
22 Eylül , 2021Arama Motorlarından İçerik Silme - Online İtibar | Artı İtibar Yönetimi

Arama Motorlarından İçerik Silme
İnternet ortamı adeta gerçek dünyanın bir yansımasıdır. Hatta gerçek dünyadan biraz daha fazlasıdır desek abartmış olmayız. Tabi bazı kullanıcılar internette gerçek kimlikleri ile normal hayatta yapamayacakları ÅŸeyleri yapmak, söyleyemeyecekleri sözleri söylemek için farklı yöntemler dener. Bu kapsamda yayınladıkları çeÅŸitli içerikler ile sınırları aşıp diÄŸer kullanıcılara karşı kaba ve yaralayıcı, bazen de suç unsuru olan fiiller gerçekleÅŸtirebilirler.

Günümüz teknolojisi her alanda olduÄŸu gibi yazılı medyada da kendisini hissettirmiÅŸ ve yazılı medya neredeyse tamamen yerini internet medyasına bırakmıştır. Artık sokaklarda, ulaşım araçlarında gazete okuyanların yerini cep telefonundan, tabletten veya bilgisayardan internet ortamında yer alan haberleri okuyanlar almıştır. Günlük yayınlanan gazetedeki haber internet ortamında süreklilik arz etmiÅŸtir. Süreklilikten kasıt gazete ile gün içerisinde okuyucuya ulaÅŸabilen haberin, internet ortamından isteyen herkes tarafından eriÅŸime açık hale gelmesidir. İnternet ortamında eriÅŸime açık haber, konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyenin cep telefonundan dahi istediÄŸi her yerde ulaÅŸabilecek bir konuma yükselmiÅŸtir.
İnternetin konusu doÄŸrudan gerçek ve tüzel kiÅŸilerinin maddi ve manevi unsurudur. Bu sebeple herkesin rahatlıkla ulaÅŸabildiÄŸi internet mecrasında maddi ve manevi haklarımızın korunmasına ihtiyaç vardır. ÖrneÄŸin ÅŸirketimizin tescilli markası kullanılarak baÅŸka ÅŸirketler haksız kazanç saÄŸlayabilir ya da çok özel kalması gereken aile sırlarımız internet ortamında mesela sosyal medyada herkesin eriÅŸimine açılabilir. VerdiÄŸimiz birkaç örnek veya sayılabilecek binlerce örnekte olduÄŸu internette paylaşılan her türlü veri internet dünyasında kalmaya devam ettiÄŸi her gün telafisi imkânsız olabilecek maddi ve manevi zararlara yol açmaktadır.
Cebimizdeki cep telefonları üzerinden herkesin ulaşımına açık olan, internet dünyasında yer alan verilere iliÅŸkin uÄŸrayabileceÄŸimiz zararların önüne geçilebilmesi için kanun koyuncular tarafından bir takım düzenlemeler yapılmıştır.
Bu kapsamda ülkemizde ilk olarak 5651 kanun numarasına sahip 04/05/2007 tarihli “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” çıkarılmıştır. 5651 sayılı kanunda; 29/07/2020 tarihli ve 7253 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile bir kısım deÄŸiÅŸikliÄŸe gidilmiÅŸtir.
5651 sayılı kanun tam bu noktada, internet dünyasında yer alan verilere iliÅŸkin uÄŸrayabileceÄŸimiz zararların önüne geçilebilmesi için içeriÄŸin çıkarılmasına ve/veya eriÅŸimin engellenmesi noktasında özel ve tüzel kiÅŸilere ait düzenlemelere yer vermiÅŸtir. 5651 sayılı kanun internet ortamında içeriÄŸin çıkarılmasına ve/veya eriÅŸimin engellenmesi amacıyla içerik saÄŸlayıcısı, eriÅŸim saÄŸlayıcısı ve yer saÄŸlayıcısına bir takım yükümlülükler yüklemiÅŸtir. DoÄŸal olarak yükümlülüklerini yerine getirmedikleri zaman haklarında cezai yaptırımlar düzenlenmiÅŸtir.
5651 sayılı kanun ile İçeriÄŸin yayından çıkarılması ve eriÅŸimin engellenmesi konusu düzenlendiÄŸi gibi gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde içeriÄŸin çıkarılması ve/veya eriÅŸimin engellenmesi konusu da düzenlenmiÅŸtir. 5651 sayılı yasada 7253 sayılı kanunla yapılan en önemli deÄŸiÅŸiklik ise “Türkiye’den günlük eriÅŸimi bir milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal aÄŸ saÄŸlayıcıları” hakkında yapılan düzenlemelerdir. Bu özelliÄŸe sahip Twitter, YouTube, İnstagram, Facebook vb. sosyal medya ÅŸirketleri içeriÄŸin çıkarılması ve/veya eriÅŸimin engellenmesi konusu da yükümlülüklerini yerine getirmediÄŸi takdirde idari para cezası ile cezalandırılmaları söz konusu olacaktır.
İnternet ortamında, gerek Türkiye gerekse yurtdışından hukuka aykırı olarak maddi ve manevi haklarımızı zarara uÄŸratacak paylaşımlarda bulunanlarla ilgili 5651 sayılı kanun ve diÄŸer yasal düzenlemeler sayesinde ülkemizde internetten içerik kaldırma artık çok kolaylaÅŸmıştır.
Google içerik kaldırmak kapsamında yapılacak iÅŸlemlerden biri de Google aramalarında çıkan linkin kaldırılması için Google baÅŸvuru yapılmasıdır. Bu noktada Google’dan içerik kaldırma talebi oluÅŸturabilmek için bazı ÅŸartların meydana gelmesi gerekir. Yayınlanan içeriÄŸin kiÅŸisel hakları ihlal etmesi, özel hayatın gizliliÄŸine aykırı olması bunlardan bazılarıdır. Pekâlâ, hangi içerikler Google dan dan kaldırabilir?
Google’dan Eski İçerikler de Kaldırılabilir mi?
Evet, Google’dan eski içerik kaldırma yapılabilir. Ad soyadı, T.C. kimlik numarası gibi kiÅŸisel bilgiler, banka hesap numaraları, uygunsuz yayınlar, tıbbi kayıtlar ve çocuk istismarı içeren yayınlar Google’dan kaldırılabilir. Google tarafından paylaşılan her bilgi, Google’ın veri tabanına kaydolur ve asla kaybolmaz. Yıllar geçse de eski veriler her seferinde insanın karşısına çıkar. Bu durum da bazen istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Bu tür durumlar ile karşılaÅŸtığınızda Google eski içerik kaldırmak sürecini baÅŸlatmak için Google üzerinden baÅŸvuru yapabilirsiniz.
Hangi sayfanın kaldırılmasını istiyorsanız, o sitenin URL adresini tam olarak Google baÅŸvuru sayfasına yazılması gerekir. Süreçte içerisinde bazen sorun çıkabilir, söz konusu link Google arama motorlarında kaldırılsa bile ve yayını yapan site içeriÄŸi kaldırmayabilir. Bu da ancak eriÅŸimin engellenmesi ile tam olarak mümkün olabilir. Google’dan içerik kaldırma için bazı yasal adımları atmak da önemlidir. Bunun için alanında uzman ve tecrübeli bir ekipten hukuki destek almak, istenmeyen içeriklerin kaldırılması sürecini hızlandırır.
Google’dan İstenmeyen İçeriklerin Kaldırmanın GerektiÄŸi Durumlar
İnternette her gün milyonlarca içerik paylaşılır. Hatta birçok kullanıcı ve platform çoÄŸu zaman doÄŸruluÄŸunu teyit etmedikleri bilgileri bile kolayca paylaÅŸmaktan çekinmez. Hal böyle olunca doÄŸru olmayan bilgi ve içeriklerde çok çabuk yayılır.
Yalan haberler ya da kiÅŸisel hakların ihlal edildiÄŸi içeriklerin yayılması ise kiÅŸi ve kurumlara zarar verir. Kurumlar açısından iÅŸ ve saygınlık kaybı oluÅŸur. KiÅŸisel olarak da insanların itibarları zedelenir. İş ve aile hayatları olumsuz etkilenir. Kurumsal ve bireysel açıdan olumsuz bir etkiyi azaltmak çok uzun zaman alır. Bu tür sorunlarla karşılaÅŸmamak için ÅŸirketimizle çalışarak kısa sürede ve sonuç odaklı olacak ÅŸekilde Google den eski içerik kaldırma prosedürünü tamamlayabilirsiniz.
Google Dışındaki Arama Motorlarındaki İçerikler De Silinebilir Mi?
İçerik silme prosedürü sadece Google’a özgü bir durum deÄŸildir. Google dışında, Yandex içerik silme de gerçekleÅŸtirebilecek iÅŸlemler arasında yer alır. EÄŸer siz de Google içerik kaldırma kapsamında alanında uzman bir ekip ile çalışmak ve bu süreci en kısa sürece sorunsuz bir ÅŸekilde tamamlamak istiyorsanız hemen Artı İtibar ile iletiÅŸime geçebilirsiniz.
22 Eylül , 2021Kişisel Verilerin Korunması

Kişisel Verilerin Korunması
Günlük yaÅŸam içerisinde birçok alanda hizmet alırken pek çok kez T.C kimlik numarası, telefon numarası ya da adres gibi kiÅŸisel bilgiler talep edilmektedir. Aynı durum internette hizmetleri için de geçerlidir. Basit bir alışveriÅŸ sitesine üye olurken bile birçok bilgiyi paylaÅŸmak zorunda kalırsınız. Bu nedenle kiÅŸisel bilgilerin korunması tedbirlerinin alınmasına yönelik düzenleme zorunlu hale gelmiÅŸtir. Bu kapsamda kiÅŸisel verilerin korunması için 07.04.2016 tarihinde KiÅŸisel Verilerin Korunması Kanunu çıkartılmıştır.
KiÅŸisel Veri Nedir?
Gerçek kiÅŸilere ait her türlü bilgiye kiÅŸisel veri denir. KiÅŸisel veri olarak; ad soyadı, doÄŸum tarihi, telefon, sosyal güvenlik numarası, pasaport numarası, IP adresi, e-mail adresi, saÄŸlık bilgileri ve hobi bilgileri gibi bireyleri doÄŸrudan veya dolaylı olarak tanımlayan her türlü bilgi sayılabilir.
6698 sayılı kiÅŸisel verilerin korunması kanuna göre, kiÅŸisel verilerin kaydedilmesi, depolanması, deÄŸiÅŸtirilmesi ya da yeniden düzenlenmesi gibi her türlü iÅŸlem için veri sahibinin izni gerekmektedir. Bununla birlikte kiÅŸisel veri sektöre göre farklılık gösterebilir. ÖrneÄŸin, internette doldurulan formlar, iÅŸ görüÅŸmesi tutanakları, çaÄŸrı merkezlerinde yapılan görüÅŸmeler ve ÅŸirket çalışanlarının parmak izleri bu kapsamda farklı türlerdeki kiÅŸisel verilere örnektir
KiÅŸisel veriler kullanılan sektörlere göre deÄŸiÅŸiklik gösterse de ÅŸirketlerin kiÅŸisel verilerin korunması için yapması gereken çalışmalar aynıdır. Bu noktada ÅŸirketler kiÅŸisel verileri, iÅŸleme, aktarım ve imha süreçlerinden geçirerek uyumlaÅŸtırma çalışmaları yaparak kullanmalı gerekir.
6698 Sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanuna Uymamanın Yaptırımı Nelerdir?
6698 sayılı kiÅŸisel verilerin korunması kanunu kapsamındaki usul ve esaslara uyum saÄŸlamayan ÅŸirketler için para cezası ve hapis cezaları verilebilmektedir. Verinin kaydedilmesi, iÅŸlenmesi, aktarılması ya da yok edilmesiyle ilgili yasaya uymamanın cezası 1-6 yıl arası hapis cezası iken, kanunla belirlenmiÅŸ yükümlülüklerin yapılmaması ise 5000 ile 1.000.000 TL para cezası olabilmektedir.
Åžirketlerin bu konuda gerekli çalışmaları KVKK kapsamında yapması zorunludur. Bu yüzden ÅŸirketler, KVKK ’ya göre, uygun güvenlik düzeyini saÄŸlamak için her türlü teknik ve idari tedbirleri almak zorundadır. Ayrıca kiÅŸisel verilerin, KVKK‘ya göre usulsüz bir ÅŸekilde iÅŸlenmesi sebebiyle bir zarar söz konusu ise bireyler zararlarının giderilmesini de talep edebilecek. KiÅŸisel verilerle ilgili karşılaÅŸtığınız her türlü sorunu kvkk ÅŸikâyet platformlarından internet üzerinden yapılabilmektedir.
Kurumların, kiÅŸisel verileni korunması için gereken çalışmaları ihmal etmeden mevzuata uygun bir ÅŸekilde yapması gerekir. Bu konuda destek almak için hemen Artı İtibar ile iletiÅŸime geçebilirsiniz.
Fake Hesap - Feyk Hesap Nedir?

Fake Hesap Nedir?
Fake hesap nedir? Fake İngilizce bir kelime olup dilimizde sahte veya uyduruk veya taklit olarak kullanılabilir. Fake hesap'ta yine anlamı itibari ile sahte hesap, uyduruk hesap veya taklit hesap olarak çevrilebilir. Fake hesap diyince akla hemen ünlü birinin, sahibinin izni olmadan hesabının kopyasının oluÅŸturulması gelebilir. Ya ünlü biri ismini kirletmeden duygularını, düÅŸüncelerini ifade etmek için ünsüz ama neticede gerçek olmayan bir hesap ismi kullanıyorsa bu da fake hesap olmaz mı? Veya fake hesap olması için ille de ünlü veya ünsüz, gerçek bir isim mi olması gerekir?
Aslında komik olan ÅŸu ki; bazı fake hesaplar sahibinden bile daha fazla takipçiye sahipler. Ya fake hesabınızın yaptığı paylaşım hoÅŸunuza gider de beÄŸen butonuna basarsanız ne olur?
Feyk hesap nasıl açılır?
Peki fake Instagram hesabı veya Facebook fake hesap nasıl açılır? Aslında internet icat oldu, mertlik bozuldu diyebiliriz. Eskiden dolandırcılık bile zor ve zahmetli iÅŸti, emek isterdi. Åžimdi isteyen yeni bir e-mail adresi oluÅŸturarak, baÅŸka bir isim yazıp, fotoÄŸraf koyarak kolaylıkla yeni bir feyk hesap açılabilir.
Fake hesap ne oluyor?
Gerçek dünyada kimlik belgelerimizle var olduÄŸumuz gibi sosyal medyada da açılan hesaplarla varlık gösteriyoruz. Fakat bazı kullanıcılar bunun bir adım ötesine geçerek baÅŸka resim ya da isimler ile feyk hesaplar açarak sosyal platformlarında yer almakta. Hatta bazen bu feyk hesapları baÅŸkalarının adını rızası olmadan kullanarak da oluÅŸturmaktalar.
Sosyal medya sahip olduÄŸu insan potansiyeli ile çok büyük bir mecradır. Sadece sosyal iliÅŸkilerin geliÅŸtiÄŸi bir yer deÄŸil aynı zamanda büyük bir ticari pazara haline gelmiÅŸtir. Hal böyle olunca kötü niyetli insanlara da gün doÄŸmuÅŸ oldu. Fake hesap denilen sahte hesaplarla insanların kandırılması ya da dolandırılması da çokça görülmeye baÅŸlandı. Bu kapsamda fake hesaplara karşı dikkatli olmak gerekir. Bu yolla kandırılan, dolandırılan bir sürü kullanıcının yaÅŸadığı örneklere sıkça rastlamak mümkündür.
Fake Hesaptan Ne Anlamalıyız?
Fake hesap kavramının Türkçe karşılığı sahte hesaptır. Fake hesap, en kısa tanımı ile kötü niyetli kullanıcıların gerçek kimliklerini gizleyerek açtıkları sosyal medya hesaplarıdır. Bunun sebepleri kiÅŸiden kiÅŸiye deÄŸiÅŸse de bazen bir ünlüyü taklit etmek için bazen de diÄŸer kullanıcıları kandırmak, olduÄŸundan farklı görünmek gibi nedenlerden kaynaklanabilir.
En sık karşılaşılan fake hesap oluÅŸturma eylemi ise genelde karşı cinsi kandırmak, iletiÅŸim kurabilmek için baÅŸka kiÅŸilerin fotoÄŸraflarının kullanılmasıdır. Ancak bununda ötesinde bazı kötü niyetli kullanıcılar fake hesapları diÄŸer kullanıcıları dolandırmak, taciz etmek gibi suç içeren amaçlarla açabiliyorlar.
Özellikle sosyal internetin ve sosyal medyanın büyük bir pazara dönüÅŸtüÄŸünü göz önünde bulundurulduÄŸunda bu sınırsız dünyanın dolandırıcıların da iÅŸtahını ziyadesiyle kabarttığı yadsınamaz bir gerçektir. Hal böyle olunca fake hesapları kullanarak çıkar elde etmeye çalışan dolandırıcılara ve art niyetli kullanıcılara karşı dikkatli olunmalıdır.
Fake Hesaplar Ne Kadar Zararlı?
Sosyal aÄŸların gitgide yaygınlaÅŸması keyifli vakit geçirmenin yanında bazı zorlukları ve sıkıntıları da beraberinde getirmekte. Özellikle sahte isim ve resimlerle açılan fake hesap profilleri bu sorunların başında gelir. Kimseye zararı olmayan sadece kendi kimliÄŸini gizlemek için açılan fake hesapların yanı sıra maksatlı olarak oluÅŸturulan fake hesaplar bazen çok daha tehlikeli olabilirmektedir.
Fake hesaplar diÄŸer kullanıcılara birçok açıdan zarar verebilir. Sizinle iletiÅŸim kurup kimlik bilgilerinizi ele geçirip sizin adınıza birçok faaliyette bulunabilirler. Bununla birlikte banka hesaplarınızı ele geçirip, hesaplarınızı boÅŸaltabilirler veya adınıza kredi dahi çekebilirler.
Sizin isminize açtıkları hesaplar ile siz temsil ediyor gibi davranıp listenizde bulunan kiÅŸilere zararlı yazılımlar gönderip, onların hesaplarını da ele geçirebilirler. Ayrıca, isminizi kullanarak yaptıkları maksatlı paylaşımlar ile isminize veya markanıza zarar vermeye baÅŸarı ile yürüttüÄŸünüz online itibar yönetimi sürecinizi zedelemeyi hedefleyebilirler.
Bir Hesabın Fake Olduğunu Nasıl Anlarız?
• Hesabın biyografi ve açıklama kısmına dikkat edin. Genelde sahte hesap sahipleri bu kısımları boÅŸ bırakır.
• Ortak arkadaÅŸlarınızın olup olmadığına bakın.
• Takipçi sayısı ile takip eden sayısına bakın.
• İlk paylaşımın hangi tarihte yapılmış olduÄŸunu kontrol edin
Fake hesap kullanmak yasak mı?
Açılan fake hesabın suç olarak deÄŸerlendirebilmek için asıl hesabın gizli olup olmadığına bakmak gerekir. Gizli olmayan hesaptaki fotoÄŸraflar ve paylaşımlar diÄŸer kiÅŸilerin görmesine izin verildiÄŸi için kiÅŸisel veri kapsamında deÄŸerlendirilmeyebilir. Bu durumda fake hesap suç oluÅŸturmaz. Fakat adına fake hesap açılan kiÅŸi paylaşımları gizli ya da bir grup insanla paylaşıyorsa bu durumda TCK 135-136’ya göre kiÅŸisel verilen hukuka aykırı ÅŸekilde ele geçirilmesi ve yayma suçlarını oluÅŸturur. Bir baÅŸkası adına fake hesap açanlara bir yıl ile dört yıl arası deÄŸiÅŸen hapis cezaları verilebilir.
Peki bu tür fake hesaplar ile karşılaşıldığında nasıl hareket etmek gerekir?
EÄŸer bir hesabın sahte olduÄŸunu düÅŸünüyorsanız ilgili sosyal medya platformunun ÅŸikâyet et bölümünü kullanarak ÅŸikâyette bulunabilirsiniz. Bunun yeterli olmadığı durumlarda, bir baÅŸkasının adı soyadı ya da resmini kullanarak fake hesap açıldığı tespit edildi ise, hesabın fake olduÄŸunun anlaşılması sonucu hemen mahkemeye baÅŸvurulabilir. Hesap sahte olsa bile IP adresi üzerinden fake hesabın gerçekte kime ait olduÄŸu bulunur.
Bu yüzden bu tür hesaplara karşı fake hesap kapatma talebinde bulunmak oldukça önemlidir.
EÄŸer adınıza açılmış bir fake hesap tespit ettiniz ve kapatılması için hizmet almak istiyorsanız hemen Artı İtibar ile iletiÅŸime geçebilirsiniz.
22 Eylül , 2021Hakaret Tehdit Şantaj Suçlarıyla Mücadele

Hakaret Tehdit Şantaj Suçlarıyla Mücadele
İnternetin yaygınlaÅŸması sonucu sosyal medya platformlarında kullanıcılar gerçek hayatta görme ya da konuÅŸma ÅŸansı olmadığı kiÅŸilerle iletiÅŸim kurarak bir etkileÅŸim meydana getirebilmektedir. Bu noktada kiÅŸiler rahatlıkla gerçek olmayan ÅŸeyler söylemekte, hatta oluÅŸturduÄŸu sahte hesaptan dolayı bulunamayacağını düÅŸünerek hakaret, tehdit ya da ÅŸantaj içeren iletileri de rahatlıkla paylaÅŸabilmektedir.
Kullanıcılar çoÄŸu zaman sosyal medya platformlarında kendilerine karşı yapılan küfür ve hakaret içerikli saldırılara çok önem vermez ve uÄŸraÅŸmak istemez. Bazen de hukuki olarak sonuç alamayacaklarına inanarak harekete geçmekten vazgeçerler. Hâlbuki kanunlara göre hakaret, tehdit, ve ÅŸantaj suçlarının sosyal medyadan yapılması sonucu deÄŸiÅŸtirmez, bunlar da suçtur ve cezası vardır.
Tehdit Åžantaj Nedir?
Tehdit ÅŸantaj nedir sorusunun cevabı; bir kiÅŸiye haksız bir zarara veya kötülüÄŸe uÄŸratılacağının bildirilmesi olarak ifade edilebilir. Tehdit suçunda, suçun iÅŸlenmesine gerek yoktur. Söyleminin yapılmış olması da yeterlidir ve hukuki açıdan suç oluÅŸmuÅŸ demektir. Åžantaj suçu ise para sızdırmak ve ya bir çıkar elde etmek için bir kimseyle ilgili küçük düÅŸürücü, zor durumda bırakacak bir bilginin açıklanması ile korkutmaya denir.
Sosyal Medya’da Küfür ve Hakaret ile Karşılaşılması Durumunda Neler Yapılabilir?
Sosyal medya, insanlar arasındaki etkileÅŸimin müthiÅŸ bir seviyeye çıktığı, gerçek dünyanın bir izdüÅŸümüdür. Ancak gerçek dünyadan farklı olarak, insanlar kimliklerini gizleyerek normal hayatta yapamadıklarını, söyleyemediklerini rahatça söyleyebilmektedirler. Buna baÄŸlı olarak da sosyal medyada da birçok suç iÅŸlenir hale gelmiÅŸtir.
Sosyal medya platformlarında iÅŸlenen suçlardan en yaygını küfür, hakaret ve tehdit suçlarıdır. Böyle durumlara maruz kalıyorsanız, rahatlıkla ÅŸikâyette bulanabilirsiniz. Küfür veya hakaret içeren iletinin ekran görüntüsünü aldıktan sonra hukuki baÅŸvuruda bulunabilirsiniz. Savcılık, IP adresinden suç iÅŸleyen kiÅŸilerin bulunmasını ve cezalandırılmasını saÄŸlayabilir.
Hakaret ve küfür suçunun üç ay ile iki yıla kadar cezası vardır. Tehdit suçunun ise altı aydan iki yıla kadar hapis cezası var. Bazen de adli para cezası da verilebilir.
Siber Suçlar Nedir?
Siber suç herhangi bir biliÅŸim sistemine hukuka aykırı bir ÅŸekilde girilip verilerin, çalınması, kullanılması ya da yok edilmesi ÅŸeklinde tanımlanabilir. Siber suçlar, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 243-246. Maddeleri ile düzenlenmiÅŸtir.
İnternette ya da sosyal medya da iÅŸlenen tehdit, ÅŸantaj, küfür gibi suçların da hukuki anlamda karşılığı vardır. Gerekli hukuki baÅŸvurular zamanında ve eksiksiz olarak yapıldığı takdirde kimsenin iÅŸlediÄŸi suç yanına kalmaz, kalmamalıdır.
EÄŸer siz de sosyal medya platformlarından herhangi birinde bir hakaret, tehdit veya ÅŸantaja maruz kaldıysanız nasıl hareket etmeniz konusunda fikir almak için hemen Artı İtibar ile iletiÅŸime geçebilirsiniz.
22 Eylül , 2021İnternet Suçları İle Mücadele

İnternet Suçları İle Mücadele
Gerçek dünyaya ait birçok suç dijital dünyada da iÅŸlenmektedir. Bu kapsamda cep telefonu ya da bilgisayar ile gerçekleÅŸtirilen her türlü yasa dışı faaliyet biliÅŸim suçu olarak tanımlanır. En çok bilinen biliÅŸim suçu veri hırsızlığı olsa da baskı, ÅŸantaj, tehdit gibi daha birçok suç da biliÅŸim suçları kapsamına girer. BiliÅŸim suçları ile mücadele edebilmek adına 2007 yılında 5651 sayılı internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi kanunu çıkartılmıştır.
Bu kanuna göre, internet kafe, AVM veya otel gibi yerlerde sunulan internet hizmetini kimlerin ne amaçla kullandığının kayıt altına alınması gerekir. Bu sayede toplu kullanıma sunulan internet üzerinden iÅŸlenen siber suçlar kolayca bulunabilecektir. Bu yüzden kurumlar 1 yıl süreyle bu kayıtları tutmak zorundadır.
Siber Suçlar Nedir?
İnternet, saÄŸladığı birçok faydanın yanı sıra çok kolay bir ÅŸekilde suç iÅŸlenmesine de imkân verir. Siber suçlar ise genellikle kolay yoldan para kazanmak isteyen insanlar tarafından iÅŸlenir. Bazen politik ya da kiÅŸisel olarak da siber suçlara karışan insanlar olabilir. Bu sebeple ülkeler de siber suçlarla ilgili yasal düzenleme yapma gereÄŸi hissetmiÅŸlerdir. Ülkemizde de 5237 sayılı Kanun ile biliÅŸim suçları tanımlanmıştır. İlgili kanun da düzenlenmiÅŸ biliÅŸim suçları ÅŸunlardır:
• İzinsiz baÅŸka bir biliÅŸim sistemine girme,
• Sistemi engelleme, verileri bozma, yok etme ya da deÄŸiÅŸtirme,
• Banka ve kredi kartlarını kötüye kullanma,
• Kullanılması yasak olan program ve cihazları kullanma.