İnternet ortamı adeta gerçek dünyanın bir yansımasıdır. Hatta gerçek dünyadan biraz daha fazlasıdır desek abartmış olmayız. Tabi bazı kullanıcılar internette gerçek kimlikleri ile normal hayatta yapamayacakları şeyleri yapmak, söyleyemeyecekleri sözleri söylemek için farklı yöntemler dener. Bu kapsamda yayınladıkları çeşitli içerikler ile sınırları aşıp diğer kullanıcılara karşı kaba ve yaralayıcı, bazen de suç unsuru olan fiiller gerçekleştirebilirler.
Günümüz teknolojisi her alanda olduğu gibi yazılı medyada da kendisini hissettirmiş ve yazılı medya neredeyse tamamen yerini internet medyasına bırakmıştır. Artık sokaklarda, ulaşım araçlarında gazete okuyanların yerini cep telefonundan, tabletten veya bilgisayardan internet ortamında yer alan haberleri okuyanlar almıştır. Günlük yayınlanan gazetedeki haber internet ortamında süreklilik arz etmiştir. Süreklilikten kasıt gazete ile gün içerisinde okuyucuya ulaşabilen haberin, internet ortamından isteyen herkes tarafından erişime açık hale gelmesidir. İnternet ortamında erişime açık haber, konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyenin cep telefonundan dahi istediği her yerde ulaşabilecek bir konuma yükselmiştir.
İnternetin konusu doğrudan gerçek ve tüzel kişilerinin maddi ve manevi unsurudur. Bu sebeple herkesin rahatlıkla ulaşabildiği internet mecrasında maddi ve manevi haklarımızın korunmasına ihtiyaç vardır. Örneğin şirketimizin tescilli markası kullanılarak başka şirketler haksız kazanç sağlayabilir ya da çok özel kalması gereken aile sırlarımız internet ortamında mesela sosyal medyada herkesin erişimine açılabilir. Verdiğimiz birkaç örnek veya sayılabilecek binlerce örnekte olduğu internette paylaşılan her türlü veri internet dünyasında kalmaya devam ettiği her gün telafisi imkânsız olabilecek maddi ve manevi zararlara yol açmaktadır.
Cebimizdeki cep telefonları üzerinden herkesin ulaşımına açık olan, internet dünyasında yer alan verilere ilişkin uğrayabileceğimiz zararların önüne geçilebilmesi için kanun koyuncular tarafından bir takım düzenlemeler yapılmıştır.
Bu kapsamda ülkemizde ilk olarak 5651 kanun numarasına sahip 04/05/2007 tarihli “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” çıkarılmıştır. 5651 sayılı kanunda; 29/07/2020 tarihli ve 7253 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile bir kısım değişikliğe gidilmiştir.
5651 sayılı kanun tam bu noktada, internet dünyasında yer alan verilere ilişkin uğrayabileceğimiz zararların önüne geçilebilmesi için içeriğin çıkarılmasına ve/veya erişimin engellenmesi noktasında özel ve tüzel kişilere ait düzenlemelere yer vermiştir. 5651 sayılı kanun internet ortamında içeriğin çıkarılmasına ve/veya erişimin engellenmesi amacıyla içerik sağlayıcısı, erişim sağlayıcısı ve yer sağlayıcısına bir takım yükümlülükler yüklemiştir. Doğal olarak yükümlülüklerini yerine getirmedikleri zaman haklarında cezai yaptırımlar düzenlenmiştir.
5651 sayılı kanun ile İçeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi konusu düzenlendiği gibi gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi konusu da düzenlenmiştir. 5651 sayılı yasada 7253 sayılı kanunla yapılan en önemli değişiklik ise “Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları” hakkında yapılan düzenlemelerdir. Bu özelliğe sahip Twitter, YouTube, İnstagram, Facebook vb. sosyal medya şirketleri içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi konusu da yükümlülüklerini yerine getirmediği takdirde idari para cezası ile cezalandırılmaları söz konusu olacaktır.
İnternet ortamında, gerek Türkiye gerekse yurtdışından hukuka aykırı olarak maddi ve manevi haklarımızı zarara uğratacak paylaşımlarda bulunanlarla ilgili 5651 sayılı kanun ve diğer yasal düzenlemeler sayesinde ülkemizde internetten içerik kaldırma artık çok kolaylaşmıştır.
Google içerik kaldırmak kapsamında yapılacak işlemlerden biri de Google aramalarında çıkan linkin kaldırılması için Google başvuru yapılmasıdır. Bu noktada Google’dan içerik kaldırma talebi oluşturabilmek için bazı şartların meydana gelmesi gerekir. Yayınlanan içeriğin kişisel hakları ihlal etmesi, özel hayatın gizliliğine aykırı olması bunlardan bazılarıdır. Pekâlâ, hangi içerikler Google dan dan kaldırabilir?
Google’dan Eski İçerikler de Kaldırılabilir mi?
Evet, Google’dan eski içerik kaldırma yapılabilir. Ad soyadı, T.C. kimlik numarası gibi kişisel bilgiler, banka hesap numaraları, uygunsuz yayınlar, tıbbi kayıtlar ve çocuk istismarı içeren yayınlar Google’dan kaldırılabilir. Google tarafından paylaşılan her bilgi, Google’ın veri tabanına kaydolur ve asla kaybolmaz. Yıllar geçse de eski veriler her seferinde insanın karşısına çıkar. Bu durum da bazen istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Bu tür durumlar ile karşılaştığınızda Google eski içerik kaldırmak sürecini başlatmak için Google üzerinden başvuru yapabilirsiniz.
Hangi sayfanın kaldırılmasını istiyorsanız, o sitenin URL adresini tam olarak Google başvuru sayfasına yazılması gerekir. Süreçte içerisinde bazen sorun çıkabilir, söz konusu link Google arama motorlarında kaldırılsa bile ve yayını yapan site içeriği kaldırmayabilir. Bu da ancak erişimin engellenmesi ile tam olarak mümkün olabilir. Google’dan içerik kaldırma için bazı yasal adımları atmak da önemlidir. Bunun için alanında uzman ve tecrübeli bir ekipten hukuki destek almak, istenmeyen içeriklerin kaldırılması sürecini hızlandırır.
İnternette her gün milyonlarca içerik paylaşılır. Hatta birçok kullanıcı ve platform çoğu zaman doğruluğunu teyit etmedikleri bilgileri bile kolayca paylaşmaktan çekinmez. Hal böyle olunca doğru olmayan bilgi ve içeriklerde çok çabuk yayılır.
Yalan haberler ya da kişisel hakların ihlal edildiği içeriklerin yayılması ise kişi ve kurumlara zarar verir. Kurumlar açısından iş ve saygınlık kaybı oluşur. Kişisel olarak da insanların itibarları zedelenir. İş ve aile hayatları olumsuz etkilenir. Kurumsal ve bireysel açıdan olumsuz bir etkiyi azaltmak çok uzun zaman alır. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için şirketimizle çalışarak kısa sürede ve sonuç odaklı olacak şekilde Google den eski içerik kaldırma prosedürünü tamamlayabilirsiniz.
İçerik silme prosedürü sadece Google’a özgü bir durum değildir. Google dışında, Yandex içerik silme de gerçekleştirebilecek işlemler arasında yer alır. Eğer siz de Google içerik kaldırma kapsamında alanında uzman bir ekip ile çalışmak ve bu süreci en kısa sürece sorunsuz bir şekilde tamamlamak istiyorsanız hemen Artı İtibar ile iletişime geçebilirsiniz.
Artı İtibar Yönetimi