İtibarın en kısa ve öz tanımı güvenilir olmaktır. Güven hem kişilere hem de kurumlara güç katar. Güvenilir olabilmek uzun bir zaman içinde elde edilirken, yitirilmesi çok kısa sürebilir. Ayrıca aldatılma ve yanılma riskini de içermesinden dolayı kırılgan bir değerdir.
Kurum ve kuruluşların kendi öz değerlerini nasıl değerlendireceklerinden başlayıp ne şekilde muhafaza edeceklerine kadar uzanan geniş bir süreci itibar yönetim olarak adlandırabiliriz.
Kurumsal itibar, kurumların işleyişinde hayati öneme sahiptir. Çevre duyarlılığı, kalite bilinci, şeffaflık, müşteri memnuniyeti, işletmenin politikalarında ilkeli ve tutarlı olması gibi değerlerle ilişkili bir kavramdır. Bu değerlerin olumlu yönde kalabilmesi ve arttırılması için yapılan tüm faaliyetleri kurumsal itibar yönetimi olarak tanımlayabiliriz.
Online itibar, gerçek ve tüzel kişilerin internet dünyasındaki içeriklerinin nasıl algılandığını, insanlar ve diğer firmaların, bu kapsamda nasıl bir tutum izlediğini gösteren algısal bir kavramdır. Bu algıların yönetilmesindeki en kapsamlı faaliyetleri "Online İtibar Yönetimi" olarak tanımlayabiliriz.
1. Hukuki Yollardan Hakkın Aranması.
2. SEO ve SEM ile Online İtibarın Desteklenmesi.
3. İçeriklerin Optimize Edilmesi.
4. Sosyal Medyada Aktif Olunması.
5. Dijital PR Çalışması.
İtibar Yönetimi gerçek ve tüzel kişilerin sanal ya da gerçek ortamda saygınlığının korunmasını sağladığı için önemlidir.
Bir kurumun itibarına etki eden başlıca kriterler:
İtibarın gözle görülemeyen soyut bir değer olduğunun fark eden akıllı girişimciler; para kazanmanın yolunun itibarı düzgün örgütlerle ve dürüst/itibarlı kişilerle iş yapmaktan geçtiğinin de farkına varmışlardır. Bu nedenle iyi yapılan bir kurumsal itibar yönetimi; yeni pazarların açılması, rakip firmaların negatif faaliyetlerine karşı konulması, rekabette avantaj sağlanması ve yeni iş ortakları çekilmesi gibi faydalar sağlar.
Kurumsal itibarı oluşturan temel yapı taşı kurumsal iletişimdir. Bir işletmenin hitap ettiği kitleye yönelik gerçekleştirdiği iletişim çalışmalarının tamamını kapsar.
Kurumsal itibar yönetiminin en önemli bileşenini güvenilir olma oluşturmaktadır. Bunun yanında müşteri odaklılık, iyi yönetilme ve güçlü olma, sosyal sorumluluk, hizmet kalitesi ve iyi bir kurum/işveren olma gibi hususlar öne çıkar.
İtibar, gerçek veya tüzel kişilik olarak kendini ifade edebilmenin bir göstergesidir. Kişisel itibar saygınlığı sürdürmeye yönelik bir güven ve algı meselesidir.
Eleştiri hakkı ve ifade özgürlüğü dışında hakaret/küfür içeren veya haksız ithamlarla bir gerçek veya tüzel kişiye yönelik bütün saldırılar itibar zedelenmesine yol açar.
Kişilik hakkı; bir insanın, insan olması nedeniyle kazandığı haklarıdır. Bir insanın zihinsel, bedensel ve iktisadi olarak bütün olması ve bu durumunun korunması için kanun ile koruma altına alınmış olan haktır. Kişilik hakkı bir insanın bedensel bütünlüğü gibi maddi anlamına ilave olarak; namusu, şerefi ve haysiyeti gibi manevi anlamdaki korunmasını da içermektedir.
Kişilik hakları devredilmez ve vazgeçilmez özellikleriyle tanımlanır. Kişilik haklarının sayısı başka bir deyişle kişilik haklarını oluşturan değerler sınırlandırılamaz. Teknolojideki gelişmeler, zamanın ihtiyaçlarına göre yeni kavram ve unsurlarla birlikte kişilik haklarının bir parçası haline gelmiştir.
Onur ve haysiyet, vücut bütünlüğü, özel hayatın gizliliği, isim, ses, resim, söz, biyografi gibi değerlere yönelik haklar ön plana çıkmaktadır.
Maddi tazminat davası, maddi zararların yani hukuka aykırı bir eylem veya işlem nedeniyle malvarlığında meydana gelen azalmanın giderilmesi olarak tanımlanır.
Manevi tazminat davasında ise benzer işlem veya eylemler nedeniyle kişinin yaşadığı elem, üzüntü ve yıpranmanın yol açtığı manevi zararların giderilmesi amaçlanmaktadır.
Manevi tazminatın oluşabilmesi için öncelikle tüzel kişilerin kendilerine tanınan bir kişilik hakkının varlığı olması gerekir. Bu kapsamda tüzelkişilerin kişilik haklarının ihlali sonucu bir zararı varsa manevi tazminat talep edebileceklerdir.
Artı İtibar Yönetimi