İnternetin yaygınlaşması sonucu sosyal medya platformlarında kullanıcılar gerçek hayatta görme ya da konuşma şansı olmadığı kişilerle iletişim kurarak bir etkileşim meydana getirebilmektedir. Bu noktada kişiler rahatlıkla gerçek olmayan şeyler söylemekte, hatta oluşturduğu sahte hesaptan dolayı bulunamayacağını düşünerek hakaret, tehdit ya da şantaj içeren iletileri de rahatlıkla paylaşabilmektedir.
Kullanıcılar çoğu zaman sosyal medya platformlarında kendilerine karşı yapılan küfür ve hakaret içerikli saldırılara çok önem vermez ve uğraşmak istemez. Bazen de hukuki olarak sonuç alamayacaklarına inanarak harekete geçmekten vazgeçerler. Hâlbuki kanunlara göre hakaret, tehdit, ve şantaj suçlarının sosyal medyadan yapılması sonucu değiştirmez, bunlar da suçtur ve cezası vardır.
Tehdit şantaj nedir sorusunun cevabı; bir kişiye haksız bir zarara veya kötülüğe uğratılacağının bildirilmesi olarak ifade edilebilir. Tehdit suçunda, suçun işlenmesine gerek yoktur. Söyleminin yapılmış olması da yeterlidir ve hukuki açıdan suç oluşmuş demektir. Şantaj suçu ise para sızdırmak ve ya bir çıkar elde etmek için bir kimseyle ilgili küçük düşürücü, zor durumda bırakacak bir bilginin açıklanması ile korkutmaya denir.
Sosyal medya, insanlar arasındaki etkileşimin müthiş bir seviyeye çıktığı, gerçek dünyanın bir izdüşümüdür. Ancak gerçek dünyadan farklı olarak, insanlar kimliklerini gizleyerek normal hayatta yapamadıklarını, söyleyemediklerini rahatça söyleyebilmektedirler. Buna bağlı olarak da sosyal medyada da birçok suç işlenir hale gelmiştir.
Sosyal medya platformlarında işlenen suçlardan en yaygını küfür, hakaret ve tehdit suçlarıdır. Böyle durumlara maruz kalıyorsanız, rahatlıkla şikâyette bulanabilirsiniz. Küfür veya hakaret içeren iletinin ekran görüntüsünü aldıktan sonra hukuki başvuruda bulunabilirsiniz. Savcılık, IP adresinden suç işleyen kişilerin bulunmasını ve cezalandırılmasını sağlayabilir.
Hakaret ve küfür suçunun üç ay ile iki yıla kadar cezası vardır. Tehdit suçunun ise altı aydan iki yıla kadar hapis cezası var. Bazen de adli para cezası da verilebilir.
Siber suç herhangi bir bilişim sistemine hukuka aykırı bir şekilde girilip verilerin, çalınması, kullanılması ya da yok edilmesi şeklinde tanımlanabilir. Siber suçlar, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 243-246. Maddeleri ile düzenlenmiştir.
İnternette ya da sosyal medya da işlenen tehdit, şantaj, küfür gibi suçların da hukuki anlamda karşılığı vardır. Gerekli hukuki başvurular zamanında ve eksiksiz olarak yapıldığı takdirde kimsenin işlediği suç yanına kalmaz, kalmamalıdır.
Eğer siz de sosyal medya platformlarından herhangi birinde bir hakaret, tehdit veya şantaja maruz kaldıysanız nasıl hareket etmeniz konusunda fikir almak için hemen Artı İtibar ile iletişime geçebilirsiniz.
Artı İtibar Yönetimi