İnsanlar sosyal medya da çok rahat kimliklerini gizleyip istedikleri gibi dolaşabilmekte, istedikleri gibi konuşup yazabilmektedir. Hatta suç kapsamına giren paylaşımları çok rahatlıkla yapabilmekte, tespit edilemeyeceklerini zannedip korkusuzca yazıp çizmektedirler. Halbuki gerçek hayatta olduğu gibi sosyal medyanın da sınırları vardır. Hakaret, taciz veya aşağılama gibi paylaşımlar sosyal medya suçları olarak tanımlanır. Siber suçlar ise bir bilişim sistemine izinsiz girildikten sonra işlenen suçlardır.
Sosyal medya suçları kapsamına giren konular şunlardır;
• Hakaret: bir kişinin onur, şeref ve saygınlığına karşı işlenen suçtur.
• Kişisel verilen hukuka aykırı kaydedilmesi.
• Özel hayatın gizliliğin ihlali.
• Haberleşmenin gizliliğinin ihlali suçu.
• Toplumun huzurunu bozma.
• Cinsel taciz suçu.
• Müstehcenlik ve çocuk pornografisi.
• Nefret ve ayrımcılık.
Sosyal medya suçlarının cezaları 6 aydan başlamakta suçun mahiyetine göre 5 yıla kadar hapis cezasına da çıkabilmektedir.
Küfür ve hakaret toplumun bir kesimi tarafından kanıksanan ve hafife alınan bir fiil olsa da insanların şeref, onur ve itibar hakkı küçümsenmeyecek bir haktır. Sosyal medya suçları da sonuçları itibariyle en az gerçek dünyada işlenen suçlar kadar can yakıcı ve yaralayıcı olabilir.
En çok kullanılan sosyal medya platformları olan Instagram, Twitter ve Facebook’daki kullanıcılar, 5651 sayılı yasa kapsamında kişisel bilgilerini paylaşmak zorunda değildir. İnsanlar rahatlıkla farklı isim ya da fotoğraflarla sahte isimlerle hesap açıp siber suç işleyebilir. Bu kapsamda sosyal medya üzerinde yapılan hakaret suçunu ispat etmek için, hakaret içerikli iletinin ekran görüntüsünün alınması çok önemlidir.
Ekran görüntüsü, hakaret suçunun tespiti için önemli bir delil olsa da bazen yeterli olmayabilir. Hakaret sahte bir hesaptan yapıldıysa bunun ispatı için gerçekte o hesabı kimin kullandığını bulmak gerekir. Bu noktada hakaret içeren iletinin paylaşıldığı bilgisayarın IP numarasının belirlenmelidir. Sonrasında bu ip nin BTK‘dan öğrenilmesi gerekir. Bu işlemi savcılık makamı ya da mahkemeler yapabilir. Sosyal medya üzerinden hakarette bulunma suçuna üç aydan iki yıla kadar hapis ya da adli para cezası verilebilmektedir. Ayrıca hakarete maruz kalan kişi tazminat davası da açabilir.
Artı İtibar Yönetimi